Натто - кралят на ферментацията

Какво е натто? С две думи - соя със сополи. С подобен вкус и миризма. Една много непривична за европееца и особено за балканеца храна. Болният от какво ли не европеец...
Въпреки това, натто не може да се пласира дори в топ 100 на най-гадните храни. Като при това с лекота се класира в топ едно на най-полезните храни.
В този материал нямам за цел да ви цитирам научни трудове за ползите от натто, това е мисия за пишман кулинарните гурута, пръв приятел на които са чуждите постижения. Ще ви науча как се прави натто, кои са подводните камъни и как да го направите с човешки вкус. Това ще стане с личен опит, увековечен във видео.
И все пак, знам че сте мързеливи, затова ще ви пасирам малко теория за натто, за по-лесно.
Натто са ферментирали бобови (соеви) зърна под въздействие на спорообразуващите бацили Bacillus subtilis, които въпреки страшното си име са напълно безопасни и абсолютно непатогенни.
Bacillus subtilis

Натто е флагманът, основния вносител на витамин K2 в организма. За ползата на K витамина има много изписано, особено през последните години. Но между K1 и K2 има толкова голяма разлика в обхват, въздействие, че е глупаво да са в една група. Общото между тях е, че са витамини. Прието е обаче чудото да се нарича K2, аз бих го нарекъл KM - "кърти мивки".
К2 е шампионът на витамините, надминаващ по ползи дори феноменалния B12. Както и B12, K2 се синтезира основно в организма, но не е достатъчен. Налага се внос. Единственият продукт със значително ниво K2 е натто и нищо друго. В сравнение с натто, всяка друга храна има мизерни стойности на този витамин. Абсолютна доминация.
Какво е толкова специалното на K2? Калцият! Голям мит е, че човек поема калций чрез млечни продукти, месо и субстанции, богати на този химичен елемент. Истината за калция е, че той е безполезен без катализатор за усвояване. Поемането на излишни количества води до калциране на съдовете, дефицитът води до остеопороза и други аномалии, свързани с киселинната диета на белия човек. Катализаторът е точно K2.
Киселинната диета! Това е основния бич на съвременния човек, тя разрушава кости, срива pH баланса, води до диабет, рак и до повечето болести. 
За да се справят с киселинните аномалии, много хора поемат неразумни количества калций, чрез животински млечни продукти основно. Което калцира съдовете и претоварва сърдечната система. Основен ограничител на човешкия живот са аномалиите на сърдечно-съдовата дейност. Най-много дълголетници има в Япония, страната на натто. Не каква да е страна, а свърх урбанизирана, мега индустриализирана.
Водеща функция на K2 е, че активира белтъците, които контролират клетъчния растеж. Което означава, че е извор на младостта и дълголетието. А също така и главна защитна стена срещу рака, бич непознат за консумиращите натто. Натто показва удивителни резултати не само за превенция, но и за лечение на ракови заболявания.
Научни изследвания доказват, че K2 (натто) чрез подобрение на кръвообращението допринася е мощно средство за превенция и контрол на затлъстяването и диабет тип 2.
И така, натто като основен носител на K2 е научно и исторически, цивилизационно доказано средство в борба срещу окислението на организма, затлъстяването, диабета, рака, остеопорозата и много други аномалии на организма.
Натто е източникът на най-модерната и натурална профилактична и лечебна практика на организма, чрез наттокиназа. Доказани за наттокиназата са следните въздействия:
  • Обеззаразяващ, пречистващ, дезинфекциращ ефект. Мощно действие при инфекции на стомаха, растройство на коремната микрофлора и бактериално заразяване на червата;
  • Има силно антипаразитно действие в стомашната среда;
  • Бързо нормализира стойностите на холестерола;
  • Ефективно средство за отслабване;
  • Едно от най-ефективните средства срещу риск от инфаркт и инсулт, разширени вени, тъй като има разреждащо кръвта въздействие, подобрява ударно кръвообращението, оросяването на крайниците (забравяте за студени крака и ръце);
  • В Тайланд научно изследване доказва, че наттокиназата неутрализира натрупването на вредния белтък амилоид, явявайки се мощно средство против болестта на Алцхаймер, Паркинсон и множествена склероза;
  • Подсилва солидно костната система, неутрализира предпоставките за остеопороза;
  • Значително подобрява състоянието на кожата. 
Обобщение. Наттокиназата е възможно най-натуралното средство срещу: сърдечно-съдови аномалии, онкологични заболявания, стомашни инфекции, паразити, лошо оросяване на крайниците, затлъстяване, амилоидоза, проблеми с паметта, незаздравяващи рани и язви, висок холестерол.
Дотук с теорията. ето и практиката:
Така правя натто, първият му успешен опит, след един неуспешен. Не е лесно, казвам ви го като човек, от 4 години занимаващ се с ферментация на продукти от цял свят. Във видеото съм споменал повечето тънкости, проблеми и чалъми.
Вкусът на натто е много безличен, а консистенцията (на сопол) и ароматът на кашкавал в хавлиен чорап, полят с топла лимонада с нищо не допринасят за популярността му.
Добрият кулинар не знае, що е това провал. Няма лоши храни, има само лошо овкусени. Освен може би, брутално ферментиралата шведска херинга, сюрстроминг.
Ето как балканизирам вкусна на натто, правейки го доста приятен за хапване:
Много прилична храна, с леко "сополива" консистенция, но вкусна и невероятно засищаща.
 
Така пък изглежда във вид на "арабски" хумус: пасирано натто, фъстъчен тахан, чесън, кимион, черен пипер, лют пушен червен пипер, агаве, черна вулканична сол  

Очаквайте скоро, в новия ми ресторант в град София, квартал Лозенец.

Коментари